CLA23 WEB LAB


Web Sitesi Tasarlama Adımları Nedir? Nereden Başlamalıyım?

Web Sitesi Tasarlama Adımları Nedir? Nereden Başlamalıyım?


Yeni firmalar ya da eski teknolojiye sahip alt yapılarla tasarlanmış firmalar dijital çağın gerekliliği olarak kendilerine yeni bir web sitesi yaptırmak istemektedir. Ancak bu sürece dair ne kadar çok bilgiye sahip olurlarsa çalışacakları firmalardan o kadar yüksek performans alacaklarının da farkında olmaları gerekmektedir. Bu yüzden süreci başlatmadan önce arama motorlarına web sitesi İzmir veya web sitesi tasarlama gibi kelimeler yazarak çıkan sonuçları inceleyerek bilgi sahip olmaya çalışmaktadırlar. Biz de bu yazımızda benzer ihtiyaçlara sahip kişi veya firmalar için “web sitesi tasarlama adımları nedir?” sorusuna cevap vermek istedik.

Web Sitesi Tasarlama Adımları Nelerdir?

Özel tasarım web siteleri veya proje bazlı web sitesi yazılımları geliştirilirken üretim sürecinde sağlıklı bir sonuç alınması için takip edilmesi gereken bazı adımlar vardır. Web sitesi taBunları şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Projelendirme: Bu aşamada firmanın en çok neye ihtiyacı olduğu ve öncelikleri belirlenir. İhtiyaca göre site ağacı çıkarılır ve buna uygun içerikler toparlanır. Son olarak sitenin barınacağı hosting ve alan adı ihtiyaçları belirlenir.

2- Analiz ve Planlama: Bu aşamada ise web sitesinin tasarımı  ve yazılımının doğru yapılabilmesi ve alt yapısının doğru kurulabilmesi için nasıl altyapı gereksiniminin olduğu, web sitesinin tasarımının doğru yapılabilmesi ve rakiplerinden bir adım öne çıkabilmesi adına önceliklerin neler olduğu konularında gerekli analizler yapılır.  Firmalara özel yazılım yapan firmaları tercih ederseniz geliştirilecek olan web siteniz ihtiyaçlarınızı daha iyi karşılayacaktır. Hazır altyapı ve framework teknolojisi kullanan firmalarda genelde özel isteklerinizi entegre etme sorunsalı yaşanabilmektedir.

3- Tasarım Süreci: Sitenin ağacına göre bu aşamada internet sitesi tasarım süreci çerçevesinde arayüz tasarımı yapılır. Bunda etkili olan nokta alt yapının hazır mı ya da sıfırdan mı yazılacağıdır. Hazır alt yapılarla hazır binlerce tema arasından seçilebilecek temalar üzerinden düzeltme yapılabilmektedir ancak sıfırdan yapılacak yazılımlar için ise grafik tasarımcı tarafından hazırlanan dosyalar yazılımcılar tarafından koda dökülecektir. Ve tüm tasarımlar responsive web sitesi olarak tasarlanmaktadır yani farklı ekranlarda açılan web sitesinin tamamı rahatlıkla görülebilecek ve kullanılacak şekilde tasarlanıp, kodlanmaktadır.

4- Yazılım Süreci: Bu süreçte ise yapılan analiz sonucunda belirlenen firmanın ihtiyaçları doğrultusunda modüller planlanır ve yazılım evresine geçilir. Web sitesi yazılımı tamamlandıktan sonra web sitesi içerikleri girilir. Ve artık web sitesi kullanıma hazır hale gelmiştir.

5- Test Süreci: Kullanıma hazır hale gelen web sitesi farklı kullanıcılar tarafından test edilir ve çalışmayan yerler varsa bunlar yazılım ekibine bildirilir. İçeriklerle ilgili sorunlar da mevcutsa bunlar içerik yönetim paneli üzerinden kolaylıkla güncellenebilir. Özetle bu aşamada site farklı kullanıcılar tarafından denenerek hatalı taraflar bulunur ve gerekli düzeltmeler yapılır.

6- Yayınlama ve Sonrası: Test sürecinden geçen web sitesi yayına alınır. Bu süreçten sonra zaman zaman farklı nedenlerden dolayı sorunlar çıkabilir. Bunu en aza indirmek adına web sitesini yapan firma yapılacak anlaşmaya göre belirli periyodlarla web sitesine bakım yapabilmektedir.

İzmir Firmaları web sitesi tasarlama veya web sitesi yazılımı geliştirebilmek adına izmir web tasarım firmalarına nasıl ulaşabilir? Doğru Yazılım Firması Nasıl Seçilir?

Yukarıdaki aşamaları öğrenen markalar ya da kişiler için sıra kendileri için doğru web sitesi tasarımı ajansı ya da yazılımcısı bulmaya gelmiştir. Yeni web sitesi yazılımı yaptırmak isteyen izmir firmaları Google gibi arama motorlarına İzmir web ajans, İzmir web tasarım firması veya web sitesi İzmir anahtar kelimelerini yazarak çıkan sonuçlarda birden fazla firma ya da serbest yazılımcının bilgisine ulaşılacaktır. Özellikle freelance çalışan yazılımcılar konusunda son derece dikkatli olunmalıdır. Çünkü böyle bir seçim yapıldığında karşı tarafta adresi, telefonu vb. sabit bir firma yoktur. Kendi işini yapan ve fatura kesmeyen yazılımcımlar ile muhattap olunmaktadır. Evet aralarından illa ki işini çok iyi yapan kişiler olacaktır ancak bu tip kişilerle çalışıldığında genelde projede sorun çıktıkça iletişim sorunlar çıkar ya da site açıldıktan sonra teknik bir arıza olduğunda markalar muhattap bulmakta zorlanmaktadır. Bu yüzden freelance yazılımcılar ile sadece daha önce onlarla çalışmış tanıdığınız kişiler ya da firmalar varsa çalışılmalıdır.

Bu tip sorunlar yaşamamak adına aslında yapılacak en doğru şey mesela İzmir’deyseniz İzmir web ajansı ya da web tasarım firması ile çalışmaktır. Çünkü bu firmalar farklı konularda çalışan kişilerden oluşan bir ekibe sahiptir. Bu sayede hem çok daha profesyonel işler çıkarmaktadır hem de çok daha kolay çözüm üretme şansları bulunmaktadır. Ayrıca marka ya da kişi karşısında adresi, telefonu, vergi numarası, vergi dairesi belli bir firma bulacağından gönül rahatlığıyla işini teslim edebilecektir.